Richtlijnen en wijzigingen Vlaams Opleidingsverlof schooljaar 2022-2023
We staan voor het begin van een nieuw schooljaar en dat houdt ook in dat de opleidingen terug starten waarvoor werknemers Vlaams opleidingsverlof (VOV) kunnen aanvragen. Mogelijk heeft u als werkgever, wanneer u reeds dit toepaste, hierover ook een communicatie ontvangen van de Vlaamse Overheid. Er wijzigen namelijk enkele belangrijke voorwaarden. We bekijken deze met u nadat we de reeds gekende richtlijnen nog eens hebben overlopen.
Algemene voorwaarden en richtlijnen
- De werknemer heeft een tewerkstellingspercentage van tenminste 50% in september van het schooljaar of bij aanvang van de opleiding.
- De werknemer maakt gebruik van een erkende opleiding en voldoet aan het minimum aantal opleidingsuren, punten of contacturen.
- De werknemer zorgt dat hij de werkgever tijdig op de hoogte brengt:
- De werknemer is voldoende aanwezig, stelt ook de werkgever op de hoogte van afwezigheden, en neemt deel aan een desgevallende eindbeoordeling.
- De werkgever betaalt de opgenomen opleidingsuren uit met een maximumplafond van 3.170 EUR per maand voor het schooljaar 2022-2023
- De werkgever doet tijdig een uitbetalingsaanvraag bij het WSE-loket
- Bij een opleiding georganiseerd per schooljaar ten laatste op 31 oktober van dat schooljaar.
- Bij een overgang naar een nieuwe werkgever binnen de 15 kalenderdagen na de indiensttreding.
Wijzigingen en verlengde maatregelen schooljaar 2022-2023
Wat zijn nu de wijzigingen, en verlengde maatregelen, voor schooljaar 2022-2023. We zetten de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot het VOV op een rij:
Deadline voor indienen van terugbetalingsaanvraag
Vanaf schooljaar 2022-2023 moet elke terugbetalingsaanvraag ingediend worden binnen de 3 maanden na de startdatum van de opleiding, zoals in de regelgeving voorzien. Aanvragen die te laat zijn ingediend, worden geweigerd.
De werknemer moet uiterlijk 14 dagen voor u de aanvraag moet indienen in het WSE-loket, het VOV bij u aanvragen mét het inschrijvingsattest. Als de werknemer het VOV te laat aanvraagt, mag u dit weigeren.
Gemeenschappelijk initiatiefrecht
Met het gemeenschappelijk initiatiefrecht krijgt u als werkgever de expliciete rol om uw werknemer een opleiding te laten volgen en zo zijn arbeidskansen te versterken. Deze maatregel wordt verlengd met 1 jaar en is dus ook in schooljaar 2022-2023 van toepassing.
Een werknemer die zowel een opleiding volgt op eigen initiatief, als een opleiding die u als werkgever voorgesteld heeft, verdubbelt zijn recht op VOV tot maximaal 250 uur.
Let op: Als de werknemer zelf een opleiding voorstelt, duidt u bij het indienen van de terugbetalingsaanvraag ‘initiatief werknemer’ aan. Hou er rekening mee dat u het initiatief niet meer kan wijzigen bij een goedgekeurde aanvraag. Voor 15 januari 2023 kan u de terugbetalingsaanvraag nog zelf annuleren in het WSE-loket en een nieuwe aanvraag indienen met de juiste initiatiefnemer.
Minimumvoorwaarde van 32 uur inschrijving
Ook het combineren van modules bij verschillende opleidingsverstrekkers om aan de minimumvoorwaarde van 32 uur inschrijving te komen, werd verlengd en is van toepassing in schooljaar 2022-2023.
Graduaatsopleidingen: 4 uur VOV per studiepunt
Vanaf schooljaar 2022-2023 krijgt elke werknemer die een graduaatsopleiding volgt 4 uur VOV per studiepunt waarvoor hij deelnam aan de eindbeoordeling. Dit geldt ook voor de werknemers die hun graduaatsopleiding al in een vorig schooljaar startten en toen 6 uur VOV per studiepunt kregen.
Meer informatie vindt u hier