Voordeel bedrijfsfiets moet voortaan op de fiscale fiche!
Vanaf het inkomstenjaar 2024, dit jaar dus, moet het voordeel van alle bedrijfsfietsen opgenomen worden op de fiscale fiche. Deze wijziging heeft geen impact op de loonberekening omdat het voordeel van de bedrijfsfiets, onder dezelfde voorwaarden als vroeger, vrijgesteld is van bedrijfsvoorheffing.
Het betekent echter wel dat wij als sociaal secretariaat de juiste waarde van de bedrijfsfiets moeten meegedeeld krijgen van de ondernemingen.
Wat er dient te gebeuren en waarom dit moet, bekijken we in dit artikel.
Waarom deze nieuwe verplichting?
Vanaf 2024 geldt de fiscale vrijstelling voor het gebruik van een bedrijfsfiets voor de werknemers en de bedrijfsleiders die een bedrijfsfiets regelmatig en effectief gebruiken voor het woon-werkverkeer, enkel nog voor diegenen die in hun belastingaangifte kiezen voor de aftrek van de forfaitaire beroepskosten.
Diegenen die kiezen voor de werkelijke aftrek van hun beroepskosten in de belastingaangifte, zijn sinds 2024 automatisch uitgesloten van de vrijstelling en moeten belastingen betalen op de voordelen.
Met de nieuwe ficheplicht heeft de fiscus dus meteen de nodige informatie in handen om het voordeel van de fiets en ook de toegekende fietsvergoeding (die voor het woon-werkverkeer bij CAO verplicht is voor onder meer het PC Bouw 124 en het APCB 200) te belasten indien nodig.
Voor welke fietsen geldt de nieuwe ficheverplichting?
De nieuwe ficheplicht geldt voor:
- Alle fietsen die de onderneming sedert 1 januari 2024 ter beschikking stelt aan een werknemer of bedrijfsleider. Dus ook voor alle fietsen die vroeger dan 1 januari 2024 gekocht of geleasd werden, moet het voordeel van de ter beschikkingstelling sedert 2024 gewaardeerd worden.
- Alle fietsvergoedingen toegekend sedert 1 januari 2024.
Men viseert met andere woorden de terbeschikkingstelling.
Het gaat niet alleen om de klassieke fietsen, maar ook de gemotoriseerde rijwielen die elektrisch aangedreven worden en de speed pedelecs.
Hoe waardeer je het voordeel van de bedrijfsfiets?
De raming dient te gebeuren volgens de werkelijke waarde van het voordeel.
Hiervoor moet er gekeken worden naar de aankoop- of de leasekosten van de fiets met inbegrip van de toebehoren en diensten (zoals onderhoud en verzekering). Ook de BTW moet meegeteld worden.
In het geval van een aankoop wordt de aankoopprijs en toebehoren gespreid over vijf jaar. Gaat het om een leasefiets dan worden de leasingskosten op jaarbasis opgenomen. Zoals aangehaald, telkens inclusief BTW.
Indien de gebruiker van de bedrijfsfiets niet permanent de beschikking erover heeft, is er een pro rata aanpassing. Persoonlijke tussenkomsten van de werknemers of bedrijfsleider (via bijvoorbeeld een netto-afhouding of doorfacturatie) komen in mindering van dit voordeel. In tegenstelling tot een inhouding op het bruto voor de bedrijfsfiets, die niet in mindering mag gebracht worden.
Hoe geef je de waarde aan ons door en tegen wanneer?
Dit kan op twee manieren:
- Heeft u maar één of enkele bedrijfsfietsen, dan gebruikt u best het formulier dat op onze website www.orbiss.be - Rubriek Documenten terug te vinden is.
- Beschikt de onderneming over meerdere bedrijfsfietsen dan kan u ons best de informatie doorgeven via een Excellijst waarin de volgende gegevens staan:
- Nummer van de werknemer;
- Naam van de werknemer;
- Voornaam van de werknemer;
- De waarde op jaarbasis van het voordeel bedrijfsfiets.
Duid ook aan of het voordeel vrijgesteld is (wat meestal wel het geval zal zijn).
Gelieve ons deze informatie te bezorgen voor 30 november 2024.
Onze looncodes
ORBISS voorzag reeds 2 nieuwe informatieve looncodes, waarbij de code 8286 zonder impact is op de loonberekening:
- 8285: voordeel waarde bedrijfsfiets – niet vrijgesteld
- 8286: voordeel waarde bedrijfsfiets – vrijgesteld
Deze informatieve code zal in de meerderheid van de gevallen gebruikt worden. Het betreft het geval waarbij de bedrijfsfiets minstens gedeeltelijk daadwerkelijk gebruikt wordt voor woon-werkverkeer.
Wettelijke referenties
Art. 38, § 1, eerste lid, 14° van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, laatst gewijzigd door art. 12 – 16 van de Wet van 22 december 2023, BS 29 december 2023
Koninklijk besluit houdende uitvoering van de artikelen 38, § 1, zesde lid, en 66bis, vierde lid, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, BS 15 april 2024
Fiscale Circulaire 2024/C/22 van 28 maart 2024 over de vrijstelling van de fietsvergoeding en het voordeel dat voortvloeit uit de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets, alsook over de beroepskosten verbonden aan het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer