Micheile Henderson Zvprb Bm T8 Qa Unsplash 1

Naar jaarlijkse gewoonte moeten er ecocheques toegekend worden aan de arbeiders uit de bouwsector (PC 124).

Een voltijds arbeider, die tijdens de referteperiode van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2024 volledig tewerkgesteld was, heeft recht op 115 EUR (tot vorig jaar was dit 100 EUR) aan ecocheques. Voor deeltijdse arbeiders, en arbeiders die in de referteperiode in dienst kwamen of uit dienst gingen, wordt het bedrag aan ecocheques naar rato toegekend.

Onze dossierbeheerders zullen in de tweede helft van april 2024 overgaan tot de berekening hiervan en deze op een aparte loonbrief vermelden. De bijhorende loonbrieven zal u ontvangen op dinsdag 23 april 2024.

Voorzag u in een evenwaardig voordeel, laat het ons dan weten. Dan dienen wij uiteraard niet tot berekening over te gaan.

De ecocheques zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen voor werkgevers en werknemers en vormen dus een erg interessante aanvulling op de koopkracht. Zoals u wel weet kunnen er enkel ecologische producten en diensten worden aangekocht. Check de volledige lijst op de website van de Nationale Arbeidsraad. ( https://cnt-nar.be/sites/default/files/documents/nl/Lijst-N-23.pdf )

Deze lijst is opgebouwd rond 4 categorieën:

  • Ecologische producten en diensten
  • Duurzame mobiliteit en vrije tijd
  • Hergebruik, recyclage en afvalpreventie
  • Korte keten

Sinds 2023 zijn er een aantal aanpassingen gebeurd aan de toepassingsmogelijkheden.

De grootste verandering was dat voortaan alle tweedehands elektrische apparaten zonder energielabel kunnen worden gekocht. Denk bijvoorbeeld aan een grasmaaier of wasmachine. Daarvoor was dat alleen maar mogelijk voor kleinere apparaten.

Daarnaast kan je ook alle producten met een FSC- of PEFC-label kopen met ecocheques. Die labels staan voor een duurzaam bosbeheer. Denk dus aan producten in hout of papier, maar ook in bamboe of natuurrubber.

Ook een parkeerplaats of een abonnement op een bewaakte fietsparking kan je sindsdien met ecocheques kopen. Zo wil men het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer aanmoedigen.

Handelaars die ecocheques aanvaarden als betaalmiddel, moeten zich aansluiten bij (minstens) één van de drie leveranciers (Monizze, Edenred & Sodexo). Op hun respectievelijke websites is terug te vinden bij welke handelszaken de ecocheques uitgegeven kunnen worden.

Meer nieuws