Learning On The Job

Op 1 april 2024 trad de reglementering inzake de Federal Learning Account, kortweg FLA, in werking. Als gevolg hiervan moeten alle bedrijven hun formele en informele opleidingen verplicht registreren in een digitale applicatie die de overheid hiervoor creëerde.

Wij geven hieronder de stand van zaken weer :

In het kader van de arbeidsdeal heeft de regering een individueel recht op opleiding ingevoerd voor werknemers in bedrijven met minstens 20 werknemers. Voor deze werknemers bedraagt dit recht gemiddeld 5 opleidingsdagen per jaar over een periode van 5 jaar (van 2024 tot 2028). De wet liet sectoren ook toe om dit individuele recht te moduleren en een groeipad uit te stippelen om uiteindelijk 5 opleidingsdagen per jaar te bereiken.

Op basis hiervan heeft het paritair comité voor de bouwsector (PC 124) op 26 juni 2023 een collectieve arbeidsovereenkomst inzake opleiding gesloten. Deze cao voorziet onder meer in een groeitraject om 5 dagen per jaar te bereiken vanaf 1 januari 2030. Op basis hiervan bedraagt het individuele recht op opleiding 15,5 dagen over de periode 2024 tot en met 2028 voor bedrijven met minstens 20 werknemers.

Voor bedrijven vanaf 10 werknemers verplicht de wet om 1 dag individueel recht op opleiding te voorzien vanaf 2024.

Voor het aanvullend paritair comité voor de bedienden (PC 200) geldt dit jaar een individueel recht van 3 dagen per kalenderjaar voor bedrijven vanaf 20 werknemers, met de bedoeling na een groeitraject 5 dagen te bereiken vanaf 2028. Voor PC 149.01 zal Techlink eerstdaags een apart bericht publiceren, aangezien daar een meer complexe regeling geldt voor de bedrijven met minder dan 20 werknemers.

De regering voegde daar recent een instrument aan toe om het individuele recht op opleiding op te volgen: de Federale Leerrekening (FLA). Dit is een digitale applicatie, die vrij recent in bètaversie online werd gezet (https://www.careerpro.be/nl/federallearningaccount.html). Het FLA is van toepassing op ALLE werkgevers, dus alle werkgevers moeten per kwartaal (in principe startend vanaf 1 januari 2024) de formele en informele opleidingen van hun werknemers registreren. Voor de bedrijven met minder dan 10 werknemers is hier weliswaar geen teller aan verbonden die het aantal opleidingsrechten berekent.

Een meer afgewerkte versie van de applicatie zou vanaf 1 juni 2024 beschikbaar moeten zijn. In april en mei zal de applicatie dus waarschijnlijk een aantal kinderziektes bevatten. Onze zusterorganisatie Embuild raadt daarom aan om enkel te kijken hoe het eruit ziet maar voorlopig nog geen gegevens in te voeren.

Er komt een overgangsperiode van 6 maanden (tot eind november) waarin gegevens kunnen worden ingevoerd. Vanaf december 2024 moeten dan alle werkgevers de FLA-gegevens elk kwartaal invullen, controleren wanneer ze door anderen zijn ingevuld (bv. opleidingsoperatoren, Constructiv, Cevora, Volta, enz.) en zo nodig corrigeren.

Digitaal overzetten opleidingsgegevens voor ORBISS-klanten

ORBISS bekijkt voor haar klanten of er een digitale overzetting van de opleidingsgegevens op werknemersniveau mogelijk is vanuit hun loonpakket naar het FLA. Dit zal een hulp kunnen zijn in deze extra administratieve taken voor de werkgever.

Bron: Embuild, diverse media en

https://careerpro.be/nl/federa...