Lian Tomtit M Dqgydsl 5 E Unsplash

*Gesponsord* Begin 2023 hebben we reeds een artikel gepubliceerd over de klokkenluidersregeling die vanaf 17 december 2023 ook zal verplicht zijn voor ondernemingen van 50 tot 249 werknemers. De Wet van 28 november 2022 voorziet gemeenschappelijke minimumnormen, die een hoog beschermingsniveau garanderen voor klokkenluiders die inbreuken op het Unierecht melden.

De Belgische start-up Trustan zorgt voor een tool waarmee de meldingen op een veilige en anonieme manier kunnen gebeuren. ORBISS sociaal secretariaat heeft hiervoor met hen een partnership afgesloten om in een online tool te voorzien om zo op een gemakkelijke manier in regel te zijn.

Hoe kan er een melding gemaakt worden?

Trustan bedacht een technologische oplossing voor de klokkenluidersregelingen ontwikkelden hiervoor een online platform. Hiermee kan je snel en eenvoudig wantoestanden melden. Je kiest het onderwerp, legt de situatie uit en stuurt die gegevens met een druk op de knop door naar de persoon die aangesteld is om problemen op te volgen. Trustan zorgt ervoor dat de melding volledig geanonimiseerd wordt, dat niets van data terug te leiden is tot de klager.

Wie kan klokkenluider zijn?

Het meldingskanaal is niet enkel voorbehouden voor de werknemers. Ook ex- medewerkers, stagiairs, sollicitanten, vrijwilligers, consultants, freelancers, onderaannemers, leveranciers, aandeelhouders en bestuurders kunnen er terecht. Er geldt geen uitzondering voor wie onder het beroepsgeheim valt, en evenmin voor ‘cijfermatige professionals' zoals belastingadviseurs of boekhouders. Daarmee gaat België verder dan andere Europese landen.

Wat kan er gemeld worden?

De meldingen kunnen bijvoorbeeld gaan over seksuele intimidatie, pestgedrag, bescherming van milieu, discriminatie, diefstal,… België gaat opnieuw verder dan wat Europa vraagt en voegde ook belastingfraude en sociale fraude toe aan de lijst.

Hoe gebeurt de opvolging?

De melder moet binnen de zeven dagen een ontvangstbevestiging krijgen. De wet bepaalt ook dat de opvolging ‘zorgvuldig’ moet zijn. Het bedrijf dient in elk geval de melding intern te onderzoeken. Is er effectief sprake van een inbreuk op een wettelijke bepaling, dan moet bepaald worden welke acties nodig zijn. De klokkenluider moet binnen een termijn van drie maanden geïnformeerd worden over de vervolgstappen.

Wat als een bedrijf zondigt?

Ondernemingen die geen correct meldingskanaal aanbieden, de melding niet volgens de procedure registreren en opvolgen, een melding belemmeren, represailles nemen tegen een klokkenluider of de geheimhouding van zijn identiteit schenden, riskeren een sanctie. Naast een theoretische gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar hangt het bedrijf dan een boete van 2.400 tot 48.000 euro boven het hoofd. Ook de gevolgen voor het bedrijfsimago zijn niet te onderschatten.

Heeft u interesse in wat Trustan voor u kan betekenen om aan deze wetgeving te voldoen, klik dan hier.