Pexels Pixabay 357514

Naast de wettelijke bepalingen, de CAO’s afgesloten in de sector of op bedrijfsvlak en de bepalingen opgenomen in de individuele arbeidsovereenkomst, vormen de bepalingen opgenomen in het arbeidsreglement een bron van recht.

Via het arbeidsreglement kunnen afspraken tussen werkgever en werknemers formeel worden vastgelegd en ingeval van mogelijke discussies ook worden afgedwongen.

Enkele verplichtingen die partijen tegenover elkaar hebben, moeten ook duidelijk weergegeven worden in het arbeidsreglement.

Denken we bijvoorbeeld aan de verplichting om een medisch attest binnen de 2 werkdagen, na het begin van de ziekte, aan de werkgever over te maken. Indien hier niets over bepaald staat in het arbeidsreglement, dient de werknemer pas een medisch attest ziekte aan de werkgever te bezorgen binnen de 2 werkdagen nadat de werkgever hem of haar hierom verzoekt.

Elk bedrijf dient over een arbeidsreglement te beschikken dat aangepast is aan de huidige stand van de wetgeving maar moet ook alle regels bevatten die belangrijk zijn op bedrijfsvlak. Zo is het een voordeel voor een onderneming dat met een tijdsregistratiesysteem werkt, of indien er camera’s op de werkplek hangen, om clausules hierrond in het arbeidsreglement in te bouwen. Dit voorkomt misverstanden en discussies achteraf.

ORBISS beschikt over het arbeidsreglement dat op het lijf van een bouwonderneming geschreven is en dit zowel voor arbeiders als bedienden. Bij ons kan u terecht voor het model waarin al enkele belangrijke bedrijfsgegevens vooraf zijn ingevuld en kan u, via een afspraak, ook het reglement op maat van uw onderneming verder laten aanpassen.

Contacteer ons zeker hierover in geval van verdere vragen.

Meer nieuws