Image From Rawpixel Id 527138 Jpeg

De Codex Welzijn op het Werk voorziet dat de werkgever instaat voor “het aanschaffen, het in goede staat houden, het onderhouden en het reinigen onderhouden van de werkkledij”.

Dit betekent dat de werkgever in principe zelf voor het reinigen (of het wassen) van de werkkledij moet instaan.

Sinds 2007 is er wel een regeling in de bouw uitgewerkt waarbij de arbeider de werkkledij zelf kan reinigen. De werkgever moet dan wel over een risicoanalyse beschikken waaruit blijkt dat de werkkledij geen risico vormt voor de gezondheid van de werknemer en zijn directe omgeving. Constructiv stelde per beroep een checklist op die de onderneming moet helpen bij het maken van een dergelijke risicoanalyse. Deze risicoanalyse is terug te vinden op deze webpagina: Constructiv - CAO Werkkledij

In een dergelijk geval, en indien de werknemer de werkkledij zelf reinigt, is er een vergoeding voor reiniging van werkkledij verschuldigd van 0,50 EUR per gepresteerde of aangevatte arbeidsdag. Deze vergoeding is niet onderworpen aan RSZ-bijdragen en belastingen en wordt door ORBISS voor die ondernemingen die ons dit laten weten, opgevoerd in de vaste loongegevens van de betrokken arbeiders.

Het is belangrijk dat deze vergoeding voor reiniging van werkkledij wordt betaald aan de arbeiders die zelf voor het wassen van de werkkledij instaan: in het verleden tikte de sociale inspectie enkele ondernemingen hierover al op de vingers!

Meer nieuws