Natalie Pedigo W Jk9E Ti Ezhy Unsplash

Het behalen van doelstellingen met uw onderneming lukt niet zonder de gedrevenheid van uw medewerkers.

Jarenlang kon u hen hiervoor enkel belonen via een cash bonus of premie. Omdat er gewone sociale zekerheidsbijdragen en belastingen op betaald moeten worden, was en is het rendement ervan echter niet zo groot.

Sinds 2008 kunnen werkgevers een loonbonus toekennen aan (een deel van) het personeel, via de zogenoemde CAO 90 of de niet-recurrente resultaatsgebonden loonbonus.

Hiermee beschikt de werkgever over een instrument om zijn werknemers meer te motiveren door hen te betrekken bij het halen van collectieve doelstellingen.

Niet resultaatsgebonden voordelen zijn volgens CAO 90: “voordelen gebonden aan de collectieve resultaten van een onderneming ofwel van een welomschreven groep van werknemers, op basis van objectieve criteria”. Deze voordelen hangen af van de verwezenlijking van duidelijk aflijnbare, transparante, meetbare en verifieerbare doelstellingen, die bovendien kennelijk onzeker zijn bij de invoering van het bonusplan en behaald worden binnen een bepaalde referteperiode. Deze referteperiode bedraagt minimaal 3 maanden, valt in de praktijk dikwijls samen met een kalenderjaar maar kan ook over meerdere jaren gaan.

Wanneer de doelstellingen uit het bonusplan effectief worden bereikt, wordt de toegekende bonus niet beschouwd als loon, indien de grensbedragen worden gerespecteerd. Op vlak van de RSZ zal de toekenning van een loonbonus van maximaal 3.558 euro per kalenderjaar niet beschouwd worden als loon voor voltijdse werknemers. De bonus wordt bovendien vrijgesteld van personenbelasting voor zover het fiscaal grensbedrag van 3.094 euro niet wordt overschreden Voor de werknemer gebeurt er wel de inhouding van een solidariteitsbijdrage van 13.07% en bovenop de toegekende bonus is de werkgever wel een bijzondere RSZ-bijdrage van 33% verschuldigd. Een voorbeeld illustreert dat de loonbonus financieel interessanter is dan de ‘winstpremie’ of een cash bonus. Indien u meer vragen hebt over de verschillen hiertussen, of u wenst een op maat gemaakt vergelijk, mag u ons uiteraard altijd contacteren.

Cash bonus

CAO 90

Winstpremie

Bruto

€ 1000

€ 1000

€ 1000

Solidariteitsbijdrage

€ 130,70

€ 130,70

RSZ werknemer

€ 130,70

Roerende voorheffing

€ 70

Personenbelasting (50%)

€ 434,65

Gemeentebelasting (6.5%)

€ 28,25

Netto

€ 406,40

€ 869,30

€ 799,30

Netto bonus / netto loonkost

43,35%

87,15%

80,84%

De procedure tot invoering van een bonusplan kan u starten voor de aanvang van de referteperiode, maar deze dient te gebeuren ten laatste voordat één derde van de referteperiode verstreken is. Een plan met een referteperiode die gelijkloopt met een kalenderjaar, moet u dus uiterlijk op 30 april van dat jaar neerleggen bij de griffie van de FOD WASO. Dat gebeurt heden elektronisch via https://bonusplannen.be/

Indien u van dit systeem gebruik wenst te maken of u wenst bijkomende informatie, zullen wij alvast zorgen voor de koffie. Sinds 2008 maken wij immers jaarlijks menige bonusplannen op voor onze eigen klanten, maar ook voor niet-klanten. Door onze ervaring en kennis kan ORBISS u begeleiden van de opmaak tot en met de uitbetaling!