Vlaamse knelpuntberoepen: nieuwe lijst voor 2025

De arbeidsmarkt in Vlaanderen blijft nog steeds krap, ondanks de talrijke faillissementen en de moeilijkheden waarmee onze economie te kampen heeft. Uit jaarlijks onderzoek van de VDAB naar de knelpuntberoepen blijkt dat de zoektocht naar bepaalde profielen heel moeilijk blijft.
Het is dan ook belangrijk dat u steeds de vacatures van uw onderneming aan de VDAB laat weten. Zodat ze een accuraat beeld hebben van de knelpuntberoepen in Vlaanderen.
Een knelpuntberoep is een beroep waarvoor de invulling van vacatures moeilijker verloopt dan voor andere beroepen. In 2025 neemt het aantal knelpuntberoepen opnieuw toe. Op de knelpuntberoepenlijst voor 2025 van de VDAB staan 251 beroepen, dat zijn er 10 meer dan vorig jaar. Het zoeken naar verpleegkundigen en accountants blijft de grootste uitdaging voor veel werkgevers. Ook de zoektocht naar technische profielen, en deze voor verschillende profielen in de bouwsector, verloopt nog steeds erg moeizaam.
De top 10 van de meest voorkomende knelpuntberoepen bestaat, in alfabetische volgorde, voor 2025 uit:
- boekhouder;
- calculator bouw;
- machinebouwer;
- medewerker in de fruitteelt;
- onderhoudsmecanicien;
- schoonmaker bij mensen thuis;
- technicus industriële installaties;
- technieker werf-, landbouw- en hefmachines
- verpleegkundige;
- werfleider.
De lijst van knelpuntberoepen is ook belangrijk voor de toepassing van het scholingsbeding. Om een geldig scholingsbeding te kunnen afsluiten, moet het bruto jaarloon van de werknemer hoger liggen dan € 43.106 (bedrag geldig sedert 1 januari 2025). Deze loonvoorwaarde geldt niet indien het beding betrekking heeft op een opleiding voor een beroep of functie in de knelpuntberoepenlijst.
Een andere voorwaarde voor een geldig scholingsbeding is dat de opleiding waarop het beding betrekking heeft, niet mag voortvloeien uit een wettelijke of reglementaire bepaling om het beroep te kunnen uitoefenen. Deze voorwaarde geldt niet voor opleidingen voor een knelpuntberoep.
Het is ook belangrijk om te weten dat dat de 'migratielijst middengeschoolde functies' en 'de knelpuntberoepenlijst van de VDAB' twee verschillende lijsten zijn. Waar u voor beide lijsten een andere procedure dient te volgen om tot een arbeidsvergunning te komen voor een buitenlandse werkkracht. Meer informatie over deze procedures vindt u hier.
Bron: Knelpuntberoepen in Vlaanderen – editie 2025, www.vdab.be.