Jason Strull Kq0 C6 Wt Eglo Unsplash

Regelmatig stellen wij vast dat het voor de klanten van ORBISS niet duidelijk is welke vorm van tijdelijke werkloosheid er dient toegepast te worden wanneer ze geconfronteerd worden met COVID-19 of de gevolgen ervan op de werkvloer. Daarom informeren wij u over de regelingen van tijdelijke werkloosheid die u als werkgever kan invoeren wegens de verspreiding van Covid-19 (het coronavirus).

Indien u uw personeel niet langer kan tewerkstellen, kan u hen onder bepaalde voorwaarden tijdelijk werkloos stellen. Afhankelijk van de situatie waarin u zich bevindt, bestaan er twee types tijdelijke werkloosheid waarop u eventueel een beroep kan doen:

  • tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
  • tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken.

Vanaf 13.03.2020 tot en met 31.03.2022 kan alle tijdelijke werkloosheid die rechtstreeks het gevolg is van het coronavirus, worden beschouwd als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Wat wordt verstaan onder “overmacht”?

Bij overmacht moet er sprake zijn van “een plotse, onvoorzienbare gebeurtenis, onafhankelijk van de wil van de partijen, die de uitvoering van de overeenkomst tijdelijk volledig onmogelijk maakt.”

Vanaf 13.03.2020 tot en met 31.03.2022 wordt een meer soepele toepassing van het begrip “overmacht” gehanteerd en kunnen alle situaties van tijdelijke werkloosheid die te wijten zijn aan het coronavirus worden beschouwd als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Ook indien er bijvoorbeeld toch nog op bepaalde dagen kan worden gewerkt.

Het is steeds de werkgever die beslist om het personeel tijdelijk werkloos te stellen.

In geval van overmacht is het niet vereist dat het bedrijf volledig sluit. In de praktijk betekent dit dat sommige werknemers tijdelijk werkloos kunnen gesteld worden en anderen niet. Werknemers kunnen ook dagen van tijdelijke werkloosheid en werkdagen afwisselen.

Tot en met 31.03.2022 heeft uw werknemer eveneens een recht om deze overmacht in te roepen wanneer hij of zij moet instaan voor de opvang van:

  • een minderjarig kind waarmee uw werknemer samenwoont en dat niet naar het kinderdagverblijf of school kan gaan;
  • een gehandicapt kind dat hij of zij ten laste heeft, ongeacht de leeftijd, dat niet naar een centrum voor opvang van gehandicapte personen kan gaan;
  • een gehandicapt kind dat uw werknemer ten laste heeft, ongeacht de leeftijd, dat een intramurale of extramurale dienstverlening of behandeling georganiseerd of erkend door de Gemeenschappen geniet;

Omdat dit kinderdagverblijf, school of centrum geheel of gedeeltelijk is gesloten, of omdat geheel of gedeeltelijk afstandsonderwijs is ingevoerd, als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

De beslissing van een Gemeenschap om een schoolvakantie te vervroegen of te verlengen, wordt eveneens beschouwd als een sluiting van een school door een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Indien een werknemer gebruik wil maken van dit recht moet deze daarvoor een door hem- / haarzelf en de verantwoordelijke van het kinderdagverblijf, de school, het opvangcentrum of de dienstverlening ondertekende aanvraag aan u bezorgen. U als werkgever kan deze tijdelijke werkloosheid niet weigeren.

Er kan in de periode van 01.10.2020 tot en met 31.03.2022 ook aanspraak gemaakt worden op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen omdat uw werknemer niet kan werken omwille van de opvang van een minderjarig kind waarmee deze samenwoont omdat het kind in quarantaine is.

Wat wordt verstaan onder “economische oorzaken”?

Indien u als werkgever tijdelijk geen of slechts minder werk kan aanbieden omwille van een daling van uw omzet, productie, klanten of aantal bestellingen ingevolge het coronavirus, dient u, onder bepaalde voorwaarden, gebruik te maken van het stelsel tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken.

Dit is zo bijvoorbeeld wanneer u een daling ervaart van de bestellingen door beperkende maatregelen opgelegd door de Belgische of een buitenlandse overheid.

In geval van tijdelijke werkloosheid op grond van economische oorzaken kan de arbeidsovereenkomst tijdelijk volledig geschorst worden of kan er een verminderd arbeidsregime ingevoerd worden.

De modaliteiten verschillen afhankelijk van de vorm van tijdelijke werkloosheid die wordt ingeroepen. Voor verdere toelichting, houd onze nieuwsbrief later deze maand in het oog en aarzel niet om bij twijfel uw dossierbeheerder hierover te contacteren.