Omid Armin Ess Gnnh Ui Cg Unsplash

Vandaag is het de Internationale Dag van de Handhygiëne. Door COVID-19 weten we ondertussen allemaal wat dit inhoudt, ook op de werkvloer. Alleen al omwille van die reden is het goed dat loonbetalingen in cash geld haast niet meer voorvallen.

Dit is niet enkel een resultaat van de digitalisering van de loonadministratie binnen en buiten ondernemingen maar het is sinds 1 oktober 2016 ook verboden om nog lonen in cash uit te betalen. Vanaf die datum kan de werkgever enkel nog zijn werknemers betalen via een bankoverschrijving, een circulaire cheque of een postassignatie.

Op dit algemeen principe is er evenwel een uitzondering voorzien waardoor de betaling van het loon van hand tot hand nog kan gebeuren. Enkel wanneer dat er op het niveau van het paritair comité (PC) een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO), een impliciet akkoord en een gebruik bestaat dat de betaling van hand tot hand toestaat. Deze uitzonderingen bestaan er onder andere in het PC 144 (landbouw) en het PC 145 (Tuinbouw). De werkgever dient in zo’n geval een kwitantie laten ondertekenen door de werknemer.

Meer nieuws