Markus Winkler Ahjz Vinku Cs Unsplash

De schuldenproblematiek is de laatste jaren fors toegenomen. Als gevolg daarvan krijgen steeds meer werkgevers te maken met loonbeslag of -overdracht bij één van hun werknemers. We stellen vast dat werkgevers hier vaak niet mee vertrouwd zijn, daarom herhalen we in dit artikel nog eens kort de aandachtspunten.

Verklaring derde-beslagene

Zowel bij een bewarend als een uitvoerend beslag moet de werkgever als derde-beslagene binnen de 15 kalenderdagen, vanaf de ontvangst van het beslag, een verklaring doen omtrent de sommen die het voorwerp vormen van het beslag. Zo moet hij bijvoorbeeld meedelen of er andere loonbeslagen en/of -overdrachten bestaan en welk hun rangorde is.

Deze verklaring moet aan de beslagleggende schuldeiser of de gerechtsdeurwaarder worden overgemaakt per aangetekende brief of via overhandiging van de verklaring tegen ontvangstbewijs.

Indien de werkgever de verklaring van derde-beslagene niet of onnauwkeurig verricht, kan hij na dagvaarding door de beslaglegger geheel of gedeeltelijk schuldenaar verklaard worden.

Bij loonoverdracht is de werkgever niet verplicht om een verklaring te doen omtrent het loon van de werknemer, zoals bij loonbeslag wel het geval is.

Inhoudingen op het loon

De delen van het loon die vatbaar zijn voor loonbeslag of -overdracht moeten worden overgemaakt aan de schuldeiser. Opgelet: in geval van achterstallig onderhoudsgeld moet het volledige loon worden ingehouden.

De inhoudingen moeten uitgevoerd worden tot u een handlichting ontvangt. Dit is een document vanuit de schuldeiser dat aan de werkgever bevestigt dat het loonbeslag of de -overdracht werd beëindigd en de schuld werd afgelost.

ORBISS Sociaal secretariaat volgt de dossiers loonbeslag of -overdracht voor haar klanten op. We zorgen voor de opmaak van de nodige documenten en berekenen de inhoudingen die moeten uitgevoerd worden op het loon, volgens de wettelijke grenzen.

Meer nieuws