Vlad Kutepov B3A4 Q9 T X2 Y Unsplash

We zijn allemaal bewuster geworden van onze impact op het klimaat. De Vlaamse Regering wilt onder andere de regels over werfwater aanscherpen, zodat het opgepompte grondwater op de bouwwerven niet achteraf zomaar terug in het riool verdwijnt.

Ook in onze aankopen als burger zijn we milieubewuster geworden en daar komen de ecocheques zeker goed van pas. De ecocheque is bedoeld voor de aankoop van ecologische producten en diensten. De NAR publiceert jaarlijks een officiële lijst waarin alle goederen en diensten opgenomen zijn die met ecocheques betaald kunnen worden.

Ze is opgebouwd rond 3 categorieën:

  • Ecologische producten en diensten
  • Duurzame mobiliteit en vrije tijd
  • Hergebruik, recyclage en afvalpreventie

De tijd dat werknemers enkel een nieuwe wasmachine of koelkast gedeeltelijk met ecocheques financierden, ligt al even achter ons. Ook onder andere de doe-het-zelver, tuinierder en wie zich milieuvriendelijk en duurzaam wil verplaatsen, kan ergens met zijn of haar ecocheques terecht.

Handelaars die ecocheques aanvaarden als betaalmiddel, moeten zich aansluiten bij (minstens) één van de drie uitgiftebedrijven (Monizze, Edenred & Sodexo). Op hun respectievelijke websites is terug te vinden bij welke handelszaken de ecocheques uitegegeven kunnen worden.

De ecocheques zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen voor werkgevers en werknemers en vormen dus een interessante aanvulling op de koopkracht. Bijna twee miljoen werknemers in België ontvangen jaarlijks ecocheques, zo ook de arbeiders en bedienden in de bouwsector.

Meer nieuws