Mikael Kristenson 3A Vl Wp 7Bg8 Unsplash

Een student kan worden aangeworven gedurende de periodes van niet verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstellingen (m.a.w. zaterdag, zondag, feestdagen, krokusvakantie, paasvakantie, zomervakantie, herfstvakantie en kerstvakantie).

We wijzen er wel op dat een student onderworpen is aan dezelfde regels als de andere werknemers en dat tewerkstelling buiten de schoolvakanties niet altijd mogelijk is.

Sinds 1 januari 2017 is het contingent van 50 dagen vervangen door een nieuw contingent uitgedrukt in uren. Voor zover de tewerkstelling van een student niet langer duurt dan 475 uren over het kalenderjaar is zij niet onderworpen aan bijdragen voor de sociale zekerheid en ook niet aan de bedrijfsvoorheffing. Zij is alleen onderworpen aan een solidariteitsbijdrage.

Specifiek voor 2021

Door de coronacrisis worden de gewerkte uren van de studenten in de zorg- en het onderwijssector in het eerste en tweede kwartaal van 2021 geneutraliseerd voor de berekening van het contingent van 475 uur.

Concreet betekent dit dat de uren die in het tweede kwartaal van 2021 als student in de zorg- en onderwijssector worden gewerkt, niet meetellen voor het contingent van 475 uur per kalenderjaar aan het verlaagde tarief van de solidariteitsbijdrage.

De wet houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie werd gepubliceerd op 13 april 2021 in het BS.

1. Wie kan als student tewerkgesteld worden?

Personen van minimum 16 jaar oud (of 15 jaar wanneer men de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan heeft gevolgd) en nog onderwijs met voltijds leerplan volgen.

Uitgesloten zijn:

  • studenten die meer dan 12 maanden ononderbroken werken;
  • studenten die enkel avondschool volgen of onderwijs met een beperkt leerplan volgen: tenzij ze enkel deeltijds onderwijs volgen (dus niet tewerkgesteld met een deeltijdse arbeidsovereenkomst, een deeltijdse stageovereenkomst, een leerovereenkomst). Dan kan enkel tijdens de schoolvakanties een studentenovereenkomst gesloten worden

    of

    tenzij ze een systeem van alternerend leren en werken volgen, dat enerzijds bestaat uit een theoretische vorming in een onderwijsinstelling of opleidingscentrum ingericht, gesubsidieerd of erkend door de bevoegde overheid en, anderzijds uit een praktische opleiding op de werkplek onder volgende voorwaarden:
  • de jongere moet als student tewerkgesteld zijn bij een andere werkgever dan diegene waar hij zijn alternerende opleiding volgt;
  • de jongere mag enkel als student tewerkgesteld worden gedurende de dagen dat hij geen theoretisch onderwijs of theoretische opleiding moet volgen, of niet aanwezig moet zijn op de werkvloer;
  • de studentenarbeid is enkel mogelijk indien de jongere niet geniet van een werkloosheidsuitkering of een inschakelingsuitkering.
  • studenten voor de onbezoldigde arbeid die zij als stagiair verrichten in het kader van hun studies.

Weet u waarop te letten bij een aanwerving? Of welke sociale verplichten u als werkgever heeft?

Meer nieuws