Sharon Mccutcheon 8A5E J1 Mm Q Unsplash

In deze tijden waar ondernemingen beducht zijn dat het Coronavirus op elk moment weer roet in het eten kan smijten, wordt de loonkost ook meer onder de loep genomen. Een regelmatig terugkerende vraag is of men een werknemer, die niet de prestaties levert waarvoor hij het loon ontvangt, een lager loon mag geven.

Het loon vormt echter samen met de functie, en het daaraan gekoppelde takenpakket, en de arbeidstijden een essentieel deel van de arbeidsovereenkomst. Dit kan dus niet éénzijdig door de werkgever worden aangepast, gebeurt dit wel dan wordt dit bekeken als een verbreking van de arbeidsovereenkomst.

Dit wil niet zeggen dat er geen loonsverlagingen kunnen plaatsvinden. Op twee manieren zijn die wel mogelijk:

  • Er wordt een CAO afgesloten waar de werknemers- en werkgeversorganisaties een loonsverlaging hebben afgesproken. Aangezien een CAO primeert op een individuele overeenkomst kan deze dus het loon van werknemers rechtsgeldig verlagen.
  • Door middel van een wederzijdse schriftelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer. U kan hier best ook naast het nieuwe bruto loon de nieuwe, lagere, functie en jobinhoud in opnemen.