Pexels Wordsurfer 842876

Een arbeider in de bouw (Paritair Comité 124) geniet niet alleen van een vrij hoog uurloon, vergeleken met de andere Paritaire Comités, maar heeft ook recht op volgende bijkomende voordelen:

Getrouwheidszegels

Ieder jaar krijgt de bouwvakarbeider een eindejaarspremie, die wordt uitbetaald door het Fonds van Bestaanszekerheid in de maand oktober, en gelijk is aan 9% van het verdiende brutoloon tijdens de periode van juli van het jaar voordien t/m juni van hetzelfde jaar.

Weerverletzegels

In de maand april worden de weerverletzegels uitbetaald door het Fonds van Bestaanszekerheid. Zij bedragen 2% op het in de bouw verdiende brutoloon tijdens het vorige kalenderjaar (1 januari -31 december).

Inhaalrustdagen

Aangezien de arbeiders 40 uur per week werken, hebben zij recht op 12 inhaalrustdagen. De kalender van de inhaalrustdagen wordt jaarlijks vastgelegd door het Paritair Comité voor de Bouw. 8 of 9 van deze inhaalrustdagen zijn doorgaans verplicht te nemen in de kerst- en eindejaarsperiode. De andere 3 of 4 worden jaarlijks vastgelegd binnen het paritair comité en worden vaak aangewend om bv. een verlengd weekend naar aanleiding van een feestdag mogelijk te maken. Voor deze 12 inhaalrustdagen betaalt het Fonds voor Bestaanszekerheid een aanzienlijke dagvergoeding (gemiddeld 100 EUR/inhaalrustdag).

Ecocheques

Jaarlijks worden er in de maand mei ecocheques toegekend aan de arbeiders in de bouw tenzij de onderneming in een gelijkwaardig voordeel voorzag. Er wordt voor 115 EUR voorzien voor de voltijdse tewerkgestelde arbeiders die tijdens een referteperiode die van april tot maart loopt volledige prestaties leverden.

Hospitalisatieverzekering

Als een arbeider zes maanden werkt in de bouwsector, wordt hij of zij automatisch aangesloten. Het medisch plan kost de arbider niets. De bouwsector betaalt de premies. Familieleden kunnen tegen een aantrekkelijke premie worden aangesloten.

Sectoraal pensioenstelsel

Binnen het Paritair Comité werd een aanvullend pensioenstelsel opgericht. Afhankelijk van het aantal legitimatiekaarten zal de werkgever premies storten gelijk aan een bijdrage tussen 0,25% en 2,65% van het verdiende brutoloon. Er worden aanvullende dotaties in het pensioenplan ( maximaal € 2.000 / jaar) voorzien voor de arbeiders die voldoen aan de voorwaarden van het SWT – stelsel, maar die beslissen om toch actief te blijven in de sector.

Promotievergoeding

Met de promotievergoeding ontvangt een bouwvakker gedurende de ganse looptijd van zijn lening financiële steun. Deze vergoeding wordt uitbetaald door het Fonds van Bestaanszekerheid. Het fonds gaat wel na of de arbeider minimaal 5 jaar in de sector actief was. Het bedrag dat de arbeider precies ontvangt hangt af van de geleende som en de duurtijd van de lening.

Anciënniteitspremie

Arbeiders die een anciënniteit van 25 of 35 jaar bereiken krijgen een belastingvrije premie van € 500 respectievelijk € 700.

Anciënniteitsverlof

Vanaf 15 jaar anciënniteit krijgt de bouwvakarbeider jaarlijks een dag vakantie extra. Deze dag wordt betaald door de werkgever. Vanaf 25 jaar worden dit 2 dagen anciënniteitsverlof. Vanaf 30 jaar zijn er 3 dagen anciënniteitsverlof per jaar

Mobiliteitsdag

Een arbeider die jaarlijks meer dan 30.000 km aflegt waarvoor hij de mobiliteitsvergoeding ontvangt, kan een mobiliteitsdag tussen 1 januari en 31 maart van het daaropvolgend jaar opnemen. Deze mobiliteitsdag wordt betaald door de werkgever.

Diverse vergoedingen

Het Fonds van Bestaanszekerheid in de Bouw (Constructiv) kent verder nog een aantal tegemoetkomingen toe bij langdurige arbeidsongeschiktheid wegens arbeidsongeval of ziekte, tijdelijke werkloosheid, vorstperiodes, …

Gesyndiceerde arbeiders kunnen bij hun vakorganisatie terecht voor betaling van een syndicale premie.