Human People Person Outdoors Snow Water Rubble Construction Clothing L

Van 1 december 2023 tot en met 31 maart 2024 kan een werkgever in de bouwsector voor zijn bouwvakarbeiders (PC124) weer beroep doen op winteropleidingen.

Men kan, ongeacht het weertype, de bouwvakarbeiders tijdelijk werkloos stellen vanwege slecht weer en die dag kunnen deze arbeiders dan een winteropleiding volgen.

De bouwvakarbeider krijgt voor die dag een tijdelijke werkloosheidsuitkering van de RVA en daarnaast een opleidingspremie van Constructiv. De werkgever moet deze uren dus niet vergoeden.

Wat moet er juist gebeuren?

De werkgever legt een winteropleiding vast bij één van de structurele partners van Constructiv. De opleiding moet plaatsvinden tijdens de arbeidsuren en duurt minstens 8 uren. Onze collega’s van Embuild Antwerpen zijn één van deze partners van Constructiv. Op deze link kan u hun aanbod van winteropleidingen terugvinden per domein, locatie en datum: opleidingen.

Te volgen procedure ‘tijdelijke werkloosheid’ bij een winteropleiding?

De gebruikelijke procedure bij tijdelijke werkloosheid ‘slecht weer’ moet gevolgd worden met dezelfde voorwaarden. Dat wil zeggen:

  • Meld de winteropleiding als een dag tijdelijke werkloosheid ‘slecht weer’ via www.socialezekerheid.be aan de RVA. Natuurlijk enkel indien dit de eerste effectieve dag tijdelijke werkloosheid is (weliswaar omwille van een winteropleiding) die kalendermaand. In de mededeling kan je bij aard van de werken ‘geprogrammeerde winteropleiding’ selecteren.
  • De mededeling moet maandelijks gebeuren. Op de eerste dag van de winteropleiding of één werkdag ervoor of erna, met uitzondering van het weekend, (vervangende) feestdagen of brugdagen.
  • De werknemers mogen hun C3.2A bouwkaart dus ook niet kleuren op de dagen van winteropleiding.
  • Via de maandelijkse aangifte van de uren tijdelijke werkloosheid (ASR-scenario 5) deelt de werkgever onder meer het aantal uren mee dat de arbeider in de loop van de maand tijdelijk werkloos is geweest. Bent u klant van ORBISS dan doen wij deze aangifte automatisch voor u.

De maandelijkse mededeling van de eerste effectieve tijdelijke werkloosheidsdag kan ORBISS, na telkenmale een bevestiging per mail van de klant, ook uitvoeren.

Meer nieuws