Scott Blake X Ghf9 Ljr Vg Unsplash 1

Dankzij het sterke lobbywerk van onze partner de Confederatie Bouw komt de ploegenarbeid in de bouwsector, en eventueel ook aanverwante sectoren, sedert 1 januari 2018 in aanmerking voor een lastenverlaging. Dit was uiteraard enkel mogelijk door de uitbreiding van het begrip “ploegen” waarbij deze een meer algemeen karakter kreeg.

De toekenning gebeurt in de vorm van een gedeeltelijke niet doorstorting van de ingehouden bedrijfsvoorheffing. De werkgever houdt de bedrijfsvoorheffing in op het loon van de werknemers volgens de normale barema’s, maar moet een deel van deze ingehouden bedrijfsvoorheffing niet doorstorten aan de overheid.

Om deze vrijstelling te kunnen toepassen moet cumulatief aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

  • Het moet gaan om werknemers die op locatie worden tewerkgesteld (op een werf dus en niet bv. in het atelier of het magazijn van de onderneming)
  • Er moeten daar werken in onroerende staat uitvoeren zoals bedoeld in de regelgeving betreffende de BTW.
  • Er moet sprake zijn van werken in ploegverband. Een ploegenpremie toekennen is niet noodzakelijk.
  • Het bruto uurloon van de werknemer moet in 2022 minstens 14,61 € bedragen. Dit bedrag wordt elk jaar op 1 januari geïndexeerd.

De uitbreiding van het begrip “ploegen” impliceert dat het werk dus verricht moet worden in één of meerdere ploegen van minstens twee personen. Deze ploegen moeten hetzelfde of complementair werk uitvoeren, zowel qua inhoud als qua omvang en dit voor tenminste één derde van hun arbeidstijd binnen de betrokken maand. De fiscale administratie publiceerde eind 2021 een nieuwe circulaire met toelichtingen en voorbeelden over de berekening van deze 'één derde-norm'. Tot nog toe kon de werkgever kiezen of hij de één-derde-norm berekende op uurbasis, dan wel op dagbasis, op voorwaarde dat de werkgever deze berekeningswijze coherent toepaste. Deze keuze wordt geschrapt. Vanaf 1 januari 2022 moet de één-derde-norm altijd per uur berekend worden.

Voldoet u als werkgever aan deze voorwaarden, dan hoef je een deel van bedrijfsvoorheffing die je op de lonen van je mensen inhoudt niet door te storten naar de fiscus. Deze vrijstelling is mogelijks retroactief van toepassing vanaf 1 januari 2018.

Het percentage waarvoor je vrijgesteld bent, werd geleidelijk aan opgetrokken:

Jaar Vrijstelling bedrijfsvoorheffing

2018 3% van de belastbare bezoldigingen

2019 6% van de belastbare bezoldigingen

Vanaf 2020 18% van de belastbare bezoldigingen


Belangrijk! Geef ORBISS door welke werknemers er wel en niet in aanmerking komen voor deze aanzienlijke vermindering die u al snel 350 EUR per persoon maandelijks kan opleveren; Een metser die constant samen met een collega-metser samenwerkt op de werf, komt in aanmerking. Een magazijnier valt erbuiten.


Aarzel niet om ons te contacteren indien u samen met één van onze adviseurs wenst te bekijken of deze maatregel op uw onderneming van toepassing is. Een optimalisatie van uw loonkost is ons gemeenschappelijk doel!