Open Wervendag: een stevig fundament begint bij de wet

Op zondag 25 mei gaan 130 opmerkelijke bouwwerven virtueel en fysiek open voor het grote publiek tijdens de 18de editie Open Wervendag, georganiseerd door bouwfederatie Embuild. Op het programma staan onder meer grote infrastructuurwerken, energiezuinige woningen, warmtenetten, scholen, circulaire renovaties en wederopbouw. Het biedt het publiek een unieke blik achter de schermen van onze mooie bouwsector en biedt onze bouwbedrijven een uitgelezen kans om onze talenten te tonen.
Veel bedrijven rekenen die dag op hun werknemers om alles goede banen te leiden. Maar mag je binnen PC 124 (arbeiders bouw) of het APCB 200 ( bedienden bouw) zomaar werknemers inschakelen op deze hoogdag van de bouw en waar moet je rekening mee houden?
Lees verder om alles te weten te komen.
1. Mag je werken op Open Wervendag?
Dat mag! In principe is zondagarbeid verboden maar de Arbeidswet voorziet uitzonderingen voor deelname aan “manifestaties van alle aard”, zoals beurzen, tentoonstellingen en braderijen – en ook dus voor Open Wervendag, wat onder deze uitzondering valt.
2. Moet je toeslag betalen voor zondagsarbeid?
In principe niet. De algemene wetgeving voorziet immers geen toeslag voor werken op zondag. Voor het PC 124 en het APCB 200 geldt de regel dat de uren die jouw werknemers op Open Wervendag presteren, worden vergoed aan het normale loon (100%).
Opgelet: sommige sectoren hebben wél afspraken over een zondagspremie. Controleer zeker de sectorale regels voor de andere paritaire comités.
3. Hebben werknemers (PC 124 - APCB 200) recht op inhaalrust?
Ja, werknemers die op zondag werken, hebben recht op onbetaalde inhaalrust. Deze moet worden toegekend binnen de 6 dagen na de zondag waarop men gewerkt heeft.
Als de zondagsarbeid minstens 4 uur duurde, kent men een volledige dag inhaalrust toe. Een halve dag inhaalrust wordt toegekend wanneer de zondagsarbeid minder dan 4 uur bedroeg.
De inhaalrust mag bovendien samenvallen met een dag waarop normaal niet gewerkt wordt in de onderneming, wat meestal op een zaterdag is. Laat ons hierbij opmerken dat dit naar de werknemers toe moeilijk te verkopen valt.
4. Wat met overuren?
Als de voltijdse werknemers tijdens de week van Open Wervendag eerder in de week al hun normale uren hebben gewerkt – namelijk 40 uur voor een voltijdse werknemer – dan zijn de uren op zondag overuren. Het is dus aanbevolen om het uurrooster van de betrokken werknemers voor die specifieke week aan te passen vermits het presteren van overuren niet zomaar toegelaten is. Je kan voor deze werknemers bijvoorbeeld een andere vrije dag voorzien eerder tijdens deze week zodat je vermijdt dat de gepresteerde uren op zondag overuren zijn. Leg deze tijdelijke roosterwijziging vast in een bijlage bij de arbeidsovereenkomst.
Soms is het alsnog onvermijdelijk dat overuren gepresteerd worden. Wat kan je dan doen?
- Vrijwillige relance-overuren zijn vaak de interessantste optie maar vereisen wel een voorafgaandelijke schriftelijke overeenkomst met de werknemer. Deze overeenkomst is 6 maanden geldig. Relance-overuren bieden het voordeel dat er geen wettelijk overloon (toeslag) en geen inhaalrust verschuldigd is. Bovendien zijn deze uren vrijgesteld van zowel RSZ-bijdragen als van bedrijfsvoorheffing.
- 'Gewone' vrijwillige overuren zijn ook een optie maar hier is wel een betaling aan 200% op voorzien (zonder inhaalrust) verschuldigd omdat de overuren op een zondag worden gepresteerd.
- De klassieke (niet-vrijwillige) overuren kennen de strengste regels. Je moet niet alleen de bevoegde inspectiediensten vooraf schriftelijk inlichten maar bovendien moeten de gewijzigde uurroosters minstens 24 uren op voorhand worden aangeplakt in de lokalen van de onderneming. Indien aanwezig, moet de vakbondsafvaardiging hun akkoord verlenen. Tenslotte ontvangen werknemers voor deze overuren gepresteerd op zondag minstens een toeslag van 100% en moet de betaalde inhaalrust samenvallen met de normale werkuren.
Door rekening te houden met deze regels, kan je Open Wervendag op 25 mei 2025 vlot en correct laten verlopen, ook met de gewaardeerde inzet van jouw werknemers.
Heb je nog bijkomende vragen? Zoals steeds, staat ORBISS als jouw vertrouwd sociaal secretariaat paraat om je verder te helpen!
Meer informatie en alle te bezoeken werven vind je op https://openwervendag.be. De werven zijn op zondag 25 mei open tussen 10 en 17u. Op sommige werven is een reservatie vooraf nodig.