Zelftest

Recent is er een Self Assessment Testing Tool beschikbaar gesteld. Personen kunnen een vragenlijst invullen om in te schatten of een coronatest zinvol is.

Voor wie?

Deze Tool is ontwikkeld voor personen met milde symptomen. Een persoon met ernstige symptomen, die behoort tot een risicogroep of waarvan de gezondheidstoestand snel achteruit gaat, zal van de Self Assessment Testing Tool het advies krijgen om contact op te nemen met een arts.

Deze Tool dient eveneens niet voor:

  • werknemers die zich ongeacht de aard van hun symptomen te ziek voelen om te gaan werken. Zij dienen een arts te raadplegen;
  • werknemers die zich laten testen omdat ze een hoogrisicocontact hebben gehad, een Covid Safe Ticket wensen te bekomen of om te reizen.

Afwezigheidsattest

De werknemers die via de Self Assessment Testing Tool het advies krijgen om zich te laten testen op het COVID-19-virus, krijgen een attest afgeleverd via deze Tool. Dit attest geldt als een afwezigheidsattest:

  • werknemers die niet kunnen telewerken zijn toegestaan afwezig gedurende de tijd die nodig is om een test te laten afnemen en om het resultaat van die test te bekomen, met een maximum van 36 uur;
  • werknemers die kunnen telewerken zijn toegestaan afwezig van het werk, maar moeten hun arbeidsovereenkomst verder uitvoeren via telewerk, met een maximum van 36 uur.

Er kan maximaal 3 keer gebruik gemaakt worden van dit afwezigheidsattest, gedurende de duurtijd van de cao (d.i. vanaf 19 november 2021 tot en met 28 februari 2022).

Modaliteiten

De werknemer moet de werkgever onmiddellijk verwittigen en het afwezigheidsattest afleveren. Alsook moet hij zich zo snel mogelijk laten testen bij een instantie waarvan hij redelijkerwijze kan verwachten het testresultaat zo snel mogelijk te ontvangen én die zich op een redelijke afstand bevindt van zijn woon-, verblijf- of werkplaats (meestal bij de apotheek).

De werknemer is er evenwel niet toe gehouden de ingevulde vragenlijst en/of zijn testresultaat aan de werkgever bekend te maken. Op verzoek van de werkgever levert de werknemer wel de bevestiging van de afspraak voor de COVID-19-test af, met vermelding van het tijdstip en de plaats.

Van zodra het testresultaat bekend is, verwittigt de werknemer zijn werkgever van ofwel de werkhervatting, ofwel de verdere afwezigheid (gerechtvaardigd door een arbeidsongeschiktheidsattest of quarantaineattest).

Gerechtvaardigde afwezigheid

De gerechtvaardigde afwezigheid na een attest via de Self Assessment Testing Tool (maximum 36 uur) geeft aanleiding tot de betaling van een gewaarborgd loon door de werkgever dat gelijk is aan het normale loon berekend volgens de wetgeving van de feestdagen.

Bron: Cao nr. 160 van 19 november 2021 houdende invoering van een gerechtvaardigde afwezigheid van het werk voor een COVID-19-test op basis van de Self Assessment Testing Tool.