Bouwen aan de toekomst: studenten aan het werk in de bouwsector

We voelen het allemaal deze week: het zomeruur is terug, de lente is in het land en dus komen de vakanties er binnenkort ook aan. Vakanties betekenen ook een leger van jongeren die graag een studentenjob in de Bouwsector wensen uit te voeren – en gelukkig stijgt het aantal leerlingen die een bouwopleiding volgen zodat de toekomstige opvolging verzekerd is!
We geven graag enkele praktische aandachtspunten mee bij de tewerkstelling van studenten in de bouw.
1. Studentenarbeid is toegelaten voor:
- Studenten die aan de voltijdse leerplicht hebben voldaan (15 of 16 jaar) en die een voltijdse opleiding voortzetten;
- Studenten die niet meer aan de leerplicht zijn onderworpen omdat ze 18 jaar oud zijn of hun secundaire studies hebben beëindigd en die een dagopleiding met volledig leerplan voortzetten;
- Minderjarige studenten van 15 jaar en ouder, die deeltijds onderwijs of een deeltijdse opleiding volgen, op voorwaarde dat de tewerkstelling uitsluitend gebeurt tijdens de schoolvakanties en dat zij geen overbruggingsuitkering ontvangen.
2. Men moet vooraf een schriftelijke studentenovereenkomst afsluiten met de student in kwestie. Een afschrift van het arbeidsreglement moet overhandigd worden aan de student.
Een modeldocument van deze studentenovereenkomst kan je vinden op de website van ORBISS.
3. Een DIMONA- aangifte (met opgave indiensttreding- en uitdiensttredingsdatum) dient te gebeuren ten laatste de dag vóór de indiensttreding.
Studenten worden aangeduid met de code STU in de DIMONA met opgave van de vermoedelijke tewerkstelling in uren op kwartaalbasis. In de DIMONA-aangifte is het belangrijk dat het aantal uren dat de student zal worden tewerkgesteld op kwartaalbasis vermeld worden. Dit moet na het kwartaal overeenstemmen met het werkelijk gepresteerd aantal uren en wordt gecontroleerd met de DMFA-aangifte. Een niet-nauwkeurige of laattijdige DIMONA-aangifte heeft tot gevolg dat het voordelig regime van de solidariteitsbijdrage-studenten niet toegepast kan worden.
Als hét sociaal secretariaat voor de bouwsector controleert ORBISS of de uren van DIMONA overeenstemmen met de RSZ-uren op de DmfA-aangifte zodat onze klanten volledig ontzorgd zijn.
4. De meeste digital natives ontsnappen ook niet aan de elektronische dopkaarten. De studenten-bedienden hoeven geen eC3.2A in te vullen maar de studenten-arbeiders wel. Voor deze jongeren maakt men een onderscheid per leeftijdscategorie vermits het gebruik van eC3.2A een aanmelding via itsme vereist.
- Een student die 18 jaar of ouder is, kan de elektronische versie van eC3.2A dus gebruiken als hij zich kan aanmelden via itsme;
- Studenten van 16 of 17 jaar kunnen itsme enkel gebruiken in combinatie met een eigen bankrekening en bankapp;
- Voor studenten jonger dan 16 jaar is itsme helemaal niet mogelijk en dus gebruiken zij gewoon de papieren C3.2A kaarten.
Bij tewerkstelling van de student als bouwarbeider moeten er ook 2 genummerde niet-nominatieve C3.2A kaarten aan hem of haar bezorgd worden (voor de maand van indiensttreding en voor de volgende maand). Deze nummers moeten mee opgenomen worden in de DIMONA-aangifte.
Zowel de app als de kaart moeten dagelijks worden ingevuld.
5. Wat zaterdagarbeid betreft, volgen de studenten dezelfde regels over de arbeidsduur, nachtarbeid, feestdagen, kort verzuim,… zoals die van toepassing zijn op de andere werknemers.
Sinds 1 juli 2023 kunnen studenten, ongeacht of ze een bouwopleiding volgen, ook op zaterdag tewerkgesteld worden in bouwbedrijven op voorwaarde dat er geen effectieve tijdelijke werkloosheid wegens economische reden is in de week van en volgend op die zaterdag.
Het bouwbedrijf dat deze studenten op zaterdag wenst tewerk te stellen, moet de Voorzitter van het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf per brief hiervan op de hoogte te brengen. Een modeldocument voor deze brief vind je op de website van ORBISS.
Volgens de geldende veiligheidsreglementering mogen studenten niet worden tewerkgesteld aan niet-toegestane activiteiten op basis van de Codex Welzijn. Bovendien mag niet uit het oog worden verloren dat vóór de eerste tewerkstelling een risicoanalyse wordt uitgevoerd op basis van de functiebeschrijving (toolboxmeeting). Het uitvoeren van deze risicoanalyse wordt bewezen door een document ondertekend door de student. Daarnaast moeten deze studenten ook een basisveiligheidsopleiding volgen, tenzij ze een vrijstelling genieten.
6. In 2024 mocht een student 600 uur per jaar werken maar dit was een tijdelijke maatregel waardoor men terugviel op de algemene regel van 475 uur.
Studenten mogen nu 650 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen. Die nieuwe maatregel treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2025. Dura lex sed lex: ook de studenten dienen zich aan de wet en de wettelijke grenzen te houden. Een student mag in 2025 bijgevolg maximaal 650 uren per jaar werken om onder de gunstige solidariteitsbijdrageregeling van 2,71% voor de student en 5,43% voor de werkgever te kunnen vallen. Via de website student@work kan de student het saldo van gewerkte uren opvragen. Enkel de effectief gewerkte uren worden in rekening gebracht. De uren gewaarborgd loon, feestdagen, klein verlet,… tellen niet mee voor deze 650 uren. Deze uren moeten uiteraard wel betaald worden maar worden niet langer gekoppeld aan het contingent. Indien er bijvoorbeeld een DIMONA wordt gedaan voor 40 gewerkte uren terwijl de student ziek was gedurende 8 uren, zal men slechts 32 uren in rekening brengen.
7. Tijdens de inhaalrustdagen bouw mogen er geen studenten tewerkgesteld worden in de bouw.
8. Om veiligheidsreden zijn een aantal activiteiten verboden voor minderjarige werknemers (jonger dan 18 jaar). Logischerwijze zijn deze ook verboden voor alle studenten-werknemers, ongeacht hun leeftijd. Deze beperkingen gelden niet voor de studenten-werknemers van 18 jaar en ouder die een studierichting volgen die overeenstemt met het werk of de werkzaamheden waarvoor de verbodsbepaling geldt, op voorwaarde dat ze door een ervaren werknemer worden begeleid.
Het is de student bijvoorbeeld niet toegelaten om te werken met gevaarlijke stoffen, zoals loodhoudende verf, en mag een student geen graafwerkmachine of hijstoestel besturen. Ook het bouwen van stellingen is verboden voor studenten – maar ze mogen gelukkig wel op een stelling werken.
9. Het studentenbarema voor de bouwsector volgt sinds 1 juli 2023 het baremaloon van categorie I. Dit baremaloon wordt dus ook op kwartaalbasis geïndexeerd en bedraagt vanaf 1 april 2025 18,034 euro bruto.
De studentenbarema’s voor bedienden zijn te vinden op de website van het Sociaal Fonds PC 200.
10. Niet enkel de studenten en hun koopkracht genieten van deze verhoging van het studentenbarema, ook jij als werkgever kan er wel bij varen. De vrijstelling tot doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid bij werken in onroerende staat (WIOS) kan immers ook in hoofde van een student toegepast worden gelet op het feit dat één van de voorwaarden voor WIOS een bruto uurloon van minstens € 17,27 bedraagt voor 2025. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Dankzij deze toepassing kan je als werkgever de verhoogde loonkost van studenten toch enigszins drukken.
De andere voorwaarden voor de vrijstelling tot doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid bij werken in onroerende staat zijn:
- Het uitvoeren van werken in onroerende staat;
- Het werken op locatie (bouwwerf) en dit in een ploeg of een team van minstens 2 personen van hetzelfde bedrijf;
- Hetzelfde of een complementair werk uitvoeren als de andere medewerkers van deze ploeg;
- Minimaal gedurende 1/3de van de maand aan bovenstaande voorwaarden voldaan hebben; en
- Voldaan hebben van de meldingsplicht werven in het kader van de 30bis-reglementering aan de RSZ.
De vermindering bedraagt 18 % van het belastbaar loon en zal wellicht overgeheveld worden naar een collega van de ploeg vermits er bij de student zelf geen – of bijna geen – bedrijfsvoorheffing wordt berekend.
Een efficiënte loonadministratie en correcte toepassing van de sociale wetgeving zijn cruciaal in de bouwsector. Sociaal secretariaat ORBISS ondersteunt haar klanten met een correcte loonverwerking, een vlotte administratieve afhandeling en advies op HR en juridisch gebied zodat onze klanten zich volledig kunnen focussen op hun projecten – en weldra dus ook kunnen focussen op hun studenten!
We delen nog graag enkele interessante links & lectuur met onze klanten.
- Embuild stelt online een dossier studentenarbeid ter beschikking voor haar leden. Hier vind je info over:
- Wie kan als student tewerkgesteld worden?
- Formaliteiten bij de aanwerving
- Sociale verplichtingen
- Verboden werkzaamheden en verplichte veiligheidsmaatregelen
- Dankzij de specifieke infobrochure van sectororganisatie Constructiv voor werkgevers die jobstudenten willen tewerkstellen op hun werven verneem je bijkomende info over de verplichtingen op het vlak van risicoanalyse, onthaal en begeleiding, het verbod op bepaalde gevaarlijke werkzaamheden en het gezondheidstoezicht.