Construction Site 01 07 2025 Tower Crane 5955693 1280

Het sociaal- en arbeidsrechtelijke landschap is volop in beweging: bijna wekelijks verschijnen er nieuwe updates en soms is het nog even afwachten hoe alles precies zal uitdraaien. Het kan best uitdagend zijn als de regels voortdurend veranderen en de situatie niet altijd meteen duidelijk is. Toch is het belangrijk om goed geïnformeerd te blijven, zodat je snel kan schakelen wanneer dat nodig is. Geen zorgen, wij houden alles scherp in de gaten en zorgen ervoor dat jij altijd up-to-date bent – ook als het soms nog wat onzeker blijft!

Huidige regeling tot eind 2025 Oorspronkelijk zou het systeem van relance-uren aflopen op 30 juni 2025, zoals je recent nog kon lezen in onze nieuwsbrief. De federale regering heeft echter beslist om deze regeling te verlengen tot 31 december 2025. Werkgevers kunnen hun werknemers dus in 2025 maximaal 120 relance-uren laten presteren. Deze verlenging is nog afhankelijk van de definitieve goedkeuring en publicatie van de programmawet, maar zal desnoods retroactief ingaan vanaf 1 juli 2025.

Belangrijkste kenmerken van relance-uren:

§ Maximaal 120 uren per kalenderjaar per werknemer;

§ Geen overloon, geen RSZ, geen bedrijfsvoorheffing (bruto = netto);

§ Geen inhaalrust;

§ Schriftelijk akkoord vereist, geldig voor 6 maanden;

§ Niet meegeteld voor de interne overurengrens;

§ Combineerbaar met gewone vrijwillige overuren (tot 100 per jaar), samen dus maximaal 220 vrijwillige overuren per jaar.


Fiscaal voordelige overuren
Naast relance-uren bestaat er ook een systeem van fiscaal voordelige overuren, waarbij het overloon wel verschuldigd is, maar waarbij zowel werkgever als werknemer van een gunstig fiscaal regime genieten. Dit contingent bedraagt momenteel 180 uren per jaar, en ook deze regeling wordt verlengd tot eind 2025 in afwachting van een permanente wettelijke verankering.

Toekomst: structurele uitbreiding Het regeerakkoord voorziet een structurele hervorming waarbij het aantal vrijwillige overuren fors wordt uitgebreid. In de toekomst zouden werknemers tot 360 vrijwillige overuren per jaar kunnen presteren, waarvan 240 netto (zonder overloon of lasten) en 120 met overloon. Voor de horecasector zijn nog hogere plafonds voorzien. De concrete invoering van deze structurele uitbreiding is echter nog in voorbereiding en zal pas na 2025 ingaan, zodra de nodige wetgeving is goedgekeurd.

Samengevat, kunnen we al uitkijken naar het feit dat:

  • De huidige relance-uren (max. 120 per jaar) van kracht blijven tot eind 2025, mits goedkeuring van de programmawet;
  • De structurele uitbreiding naar 240 of meer relance-uren later volgt, afhankelijk van verdere wetgeving;
  • Zowel werkgevers als werknemers voorlopig dus kunnen blijven rekenen op de gekende voordelen van relance-uren, met het vooruitzicht op een ruimer systeem in de nabije toekomst.

Wat betekent dit concreet voor de bouwsector?

Voor de bouwsector biedt deze verlenging van de relance-uren een aantal belangrijke troeven. Dankzij deze maatregel kunnen werkgevers tot 120 extra vrijwillige overuren laten presteren aan een gunstige kostprijs en zonder de beperking van 9.5u per dag, zoals bij overuren KB 213. Dit maakt het eenvoudiger om flexibel in te spelen op de noden van de werf en om onverwachte drukte op te vangen.

Een bijkomend voordeel? Er is geen zware administratie aan verbonden: een eenvoudig schriftelijk akkoord met de werknemer volstaat, en is zes maanden geldig (steeds hernieuwbaar).

Met de verlenging van het contingent fiscaal voordelige overuren tot 180 uren per jaar, en het vooruitzicht op een structurele uitbreiding naar 240 of zelfs 360 vrijwillige overuren, is er hoop dat de flexibiliteit nog toeneemt in de (nabije) toekomst.

ORBISS, jouw fundament in de bouw

Zit je met praktische vragen rond de invoering van deze maatregelen? Of heb je behoefte aan begeleiding bij de vertaling naar jouw payroll of HR-beleid? Neem dan gerust contact op met jouw ORBISS dossierbeheerder. Die staat klaar om je persoonlijk te begeleiden en verder te helpen met al jouw vragen.

Meer nieuws