Moeder En Kind

Wanneer een kind niet naar het kinderdagverblijf, de school of een centrum voor opvang van personen met een handicap kan gaan, of het kind moet in quarantaine, zorgt dit vaak voor opvangproblemen voor ouders. Indien deze ouder een werknemer is kan hij mogelijk gebruik maken van tijdelijke werkloosheid.

Een werknemer heeft het recht afwezig te zijn van het werk en uitkeringen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aan te vragen wanneer hij moet instaan voor de opvang van:

  • een minderjarig kind met wie hij samenwoont en dat niet naar het kinderdagverblijf of naar de school kan gaan;
  • een minderjarig kind met wie hij samenwoont en dat afstandsonderwijs moet volgen;
  • een kind met een handicap dat hij ten laste heeft, ongeacht de leeftijd, dat niet naar een centrum voor opvang van personen met een handicap kan gaan;
  • een kind met een handicap dat hij ten laste heeft, ongeacht de leeftijd, dat een intramurale of extramurale dienstverlening georganiseerd of erkend door de gemeenschappen niet kan volgen.

Het feit dat het kind niet naar het kinderdagverblijf, de school of het centrum voor opvang van personen met een handicap kan gaan, moet te wijten zijn aan:

  • ofwel de sluiting of tijdelijke stopzetting van de dienst door een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het kan daarbij ook gaan om een gedeeltelijke sluiting van een school of opvangcentrum (bijvoorbeeld enkel bepaalde klassen van een school worden gesloten of een gedeeltelijke stopzetting van de dienstverlening voor gehandicapten);
  • ofwel het feit dat het kind zelf in quarantaine of in isolatie moet om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Let wel, er kan voor eenzelfde periode voor hetzelfde kind altijd maar één persoon gebruikmaken van dat recht.


Er kunnen uitkeringen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden toegekend, zolang het kind om een van voormelde redenen niet terug naar het kinderdagverblijf, de school of het centrum voor opvang van personen met een handicap kan gaan of geen gebruik kan maken van de dienstverlening voor personen met een handicap.

De werknemer moet zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen.

  • Als de instelling sluit of overschakelt op afstandsonderwijs, moet de bevoegde instelling deel A van het document ‘opvang kind sluiting corona’ (zie het document onder het artikel) invullen en ondertekenen. Daarna moet de werknemer deel B invullen en ondertekenen en vervolgens het volledig ingevuld document aan zijn werkgever bezorgen.
  • Als het kind in quarantaine moet, moet de werknemer het document ‘opvang kind quarantaine corona’ (zie het document onder het artikel) zelf invullen en ondertekenen en samen met het quarantainegetuigschrift aan zijn werkgever bezorgen.

De werkgever mag de tijdelijke werkloosheid niet weigeren op basis van die documenten.
Indien dat nodig is, moet de werknemer wel een uitkeringsaanvraag indienen bij zijn uitbetalingsinstelling. Dat is bijvoorbeeld het geval als de werknemer voor de eerste keer werkloosheidsuitkeringen aanvraagt.

Sinds 1 oktober 2020 is de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid opnieuw ingevoerd voor alle werkgevers. Werkgevers hoeven dus geen mededeling van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht naar de RVA te sturen. Maar de werkgever moet de voormelde documenten wel ter beschikking van de RVA houden die die eventueel ter controle kan opvragen.

De werkgever moet geen controlekaart C3.2A aan zijn werknemer bezorgen. Hij moet enkel op het einde van de maand de uren tijdelijke werkloosheid aangeven via de prestatiedoorgave aan ORBISS. Voor verdere informatie en voorbeelden wijzen wij u ook graag door naar de webpagina van de RVA hierover.


Bron: RVA