Scott Blake Wq7Oyx Kx 4 Unsplash

De zomervakantie dient zich aan en is uiteraard dé periode voor studentenjobs. We willen hier verder nagaan welke personen als student mogen werken en welke leeftijd een student minimaal en maximaal mag hebben? Dit los van de voorwaarden betreffende de werkzaamheden en het maximum aantal uren per jaar als student.

Aangezien er in de wetgeving er geen duidelijke omschrijving is terug te vinden van de term ‘student’, kan men dit ruim invullen:

- De studenten die aan de voltijdse leerplicht hebben voldaan (15 of 16 jaar) en die een voltijdse opleiding voortzetten.

- De minderjarige studenten van 15 jaar en ouder, die deeltijds onderwijs of een deeltijdse opleiding volgen, op voorwaarde dat de tewerkstelling uitsluitend gebeurt tijdens de schoolvakanties en dat zij geen overbruggings-uitkering ontvangen.

- De studenten die niet meer aan de leerplicht zijn onderworpen, omdat ze 18 jaar oud zijn of hun secundaire studies hebben beëindigd), en die een dagopleiding met volledig leerplan voortzetten. Met andere woorden ze zijn student als hoofdstatuut en is er geen maximale leeftijd.

Deze laatste invulling van het begrip student zorgt er ook voor dat het statuut de belangrijkste voorwaarde is om als student te kunnen werken, de nationaliteit is in deze dus van geen belang. Elke student in België komende uit de Europese Unie kan dus 600 uur per jaar werken aan de verminderde sociale bijdragen. Wanneer het een student is in België die onderdaan is van een land buiten de Europese Unie dan zijn er bijkomende verplichtingen en kan je hiervoor best contact opnemen met het ministerie van buitenlandse zaken. Voor meer informatie verwijzen we hier ook graag naar de pagina hierover van studentatwork.be.

Bron: https://www.studentatwork.be/nl/index.html en https://werk.belgie.be/nl/themas/arbeidsovereenkomsten/bijzondere-arbeidsovereenkomsten/overeenkomst-voor-tewerkstelling-van

Meer nieuws