Terugbetaling elektriciteitskosten voor het thuisladen: wat zijn de regels?
Wanneer een werknemer een bedrijfswagen privé gebruikt, ontstaat er doorgaans een belastbaar voordeel in hoofde van de werknemer waardoor hij of zij hier meer bedrijfsvoorheffing op ingehouden ziet in de maandelijkse loonberekening. De onderneming zelf moet een RSZ-bijdrage betalen voor de CO2-uitstoot van de wagen.
De belasting voor de werknemer wordt meestal berekend aan de hand van een forfaitaire formule. Hierbij worden factoren zoals de waarde van de wagen, de datum van inschrijving en de CO2-uitstoot meegenomen. Het gebruik van een tankkaart voor benzine of diesel doet geen bijkomend belastbaar voordeel ontstaan.
Door de komst van elektrische en hybride wagens rees de vraag of de kosten voor het opladen van deze wagens ook onder de forfaitaire berekening van het belastbaar voordeel vallen, dan wel of het terugbetalen van laadkosten een extra voordeel voor de werknemer zou betekenen.
De fiscus heeft hier eind vorig jaar duidelijkheid over gegeven via een officiële richtlijn. De RSZ (sociale zekerheidsdienst) volgt deze richtlijn nu ook.
Hoe zit het nu juist in elkaar ?