Opleiding

De deadline voor de eerste registratie in de Federal Learning Account (FLA) nadert snel. Volgens de huidige regelgeving moeten alle bedrijven uiterlijk op 1 december 2024 de eerste opleidingsgegevens in de FLA hebben geregistreerd, alsook de tellers voor de verschillende opleidingsrechten hebben aangevuld.

Sigedis zal, waar mogelijk, een voorstel indienen voor de opleidingsrechten in de FLA, gebaseerd op de beschikbare informatie. Dit gebeurt vaak op basis van sectorale cao's. Als deze ontbreken, wordt gebruikgemaakt van de opleidingsuren zoals voorzien in de reglementering rond de Arbeidsdeal.

Er is echter een belangrijke recente ontwikkeling: in het Vlaams Regeerakkoord werd de vraag opgenomen om de FLA af te schaffen. En op 2 oktober 2024 werd er daadwerkelijk een wetsvoorstel ingediend in het Federaal Parlement met als doel de FLA op te heffen.

Wat betekent dit voor u? Hoewel het wetsvoorstel nog niet is goedgekeurd, adviseren we voorzichtigheid bij het vervullen van de FLA-verplichting voor uw bedrijf. Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en zullen u informeren zodra er verdere ontwikkelingen zijn.

Belangrijk om te weten: de mogelijke afschaffing van de FLA heeft geen invloed op het individueel opleidingsrecht van elke werknemer of op het opleidingsplan van de werkgever. Deze verplichtingen blijven onverminderd van kracht.

Heeft u vragen of twijfels? Aarzel niet om ons te contacteren. We helpen u graag verder.

Bron: Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 en wetsvoorstel van 2 oktober 2024 tot opheffing van de wet van 20 oktober 2023 tot oprichting en beheer van de Federal Learning Account.

Meer nieuws