Vlaams opleidingsverlof: wijzigingen in 2025!

Onder bepaalde voorwaarden, hebben werknemers in de privésector recht op Vlaams opleidingsverlof. Werknemers mogen dan afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, met doorbetaling van hun loon. De werkgever krijgt een forfaitair bedrag terugbetaald ter compensatie van de loonkost.
Er zijn in 2025 wel enkele wijzigingen en die overlopen we hier.
Wijzigingen vanaf 1 april 2025
Vanaf 1 april 2025 zijn er al enkele wijzigingen aan het Vlaams opleidingsverlof ingevoerd. Meer bepaald omtrent de terugbetaling aan de werkgever.
De werkgever kan een terugbetaling van de lonen en de sociale bijdragen in het kader van het Vlaams opleidingsverlof ontvangen, indien:
- de registratie van de opleiding goedgekeurd is;
- de uren Vlaams opleidingsverlof correct geregistreerd zijn in de DmfA;
- de werknemer zijn maximum aantal uren niet heeft overschreden;
- de werknemer de opleiding nauwgezet heeft gevolgd.
De werkgever moet de terugbetaling aanvragen via een digitaal platform binnen 3 maanden na de start van de opleiding. Dit betekent dat als de opleiding uit de opleidingsdatabank komt, de werkgever maar 2 weken heeft om de aanvraag in te dienen.
Als het departement meer informatie nodig heeft om de aanvraag goed te keuren, kan het deze opvragen.
Tot eind maart 2025 verviel de aanvraag pas als de werkgever niet binnen een maand reageert op een herhaald verzoek. Vanaf 1 april 2025 heeft de werkgever 30 dagen om te reageren, anders vervalt de aanvraag.
Als de werknemer een loopbaangerichte opleiding volgt, moet hij zelf een attest van de loopbaanbegeleider en het inschrijvingsbewijs naar het departement sturen. Dit is om de privacy van het persoonlijke ontwikkelingsplan te beschermen.
Eveneens tot eind maart kregen zowel de werkgever als de werknemer een bevestiging van ontvangst van hun aanvraag. Na deze datum zal het departement geen bevestigingen meer sturen.
Zodra de aanvraag is beoordeeld, krijgen zowel de werkgever als de werknemer schriftelijk te horen of de aanvraag is goedgekeurd of afgewezen, inclusief de reden voor een eventuele afwijzing.
Wijzigingen vanaf 1 september 2025
Hervorming Vlaams opleidingsverlof
De opleidingen die gericht zijn op de arbeidsmarkt worden uitgebreid naar alle erkende beroepsopleidingen van de Vlaamse Gemeenschap. Voor opleidingen die goedgekeurd zijn door het juiste paritaire comité of de Vlaamse opleidingscommissie, komt er een extra voorwaarde voor bedrijfsinterne opleidingen. Dit zijn opleidingen die werkgevers organiseren voor hun eigen werknemers, waarbij de vaardigheden vooral nuttig zijn voor het bedrijf zelf.
Een preadvies zal bekijken of de opleiding echt gericht is op de arbeidsmarkt. De Vlaamse Regering zal later de regels en voorwaarden voor dit preadvies verder uitwerken. Deze voorwaarden zullen onder andere gaan over de minimale duur van de opleiding, de opzet van de opleiding, de kwaliteitseisen voor de opleider, de criteria voor arbeidsmarktgerichtheid en de aanmelding bij de juiste dienst van de Vlaamse Regering.
Deze veranderingen gelden niet voor opleidingen die al zijn begonnen en niet voor 1 september 2025 zijn afgerond.
Gemeenschappelijk initiatiefrecht
De werknemer kan zelf kiezen om een opleiding te volgen die gericht is op de arbeidsmarkt of zijn loopbaan, binnen het Vlaams opleidingsverlof. Dit kan hij zelf voorstellen of hij kan reageren op een voorstel van de werkgever. Als een werknemer zowel zijn eigen keuze maakt als het voorstel van de werkgever accepteert, kan hij in totaal 250 uur Vlaams opleidingsverlof opnemen. Dit betekent dat hij maximaal 125 uur kan krijgen voor een opleiding die hij zelf kiest en maximaal 125 uur voor een opleiding die door de werkgever wordt voorgesteld.
Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 17 januari 2025 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, wat betreft de optimalisatie van het operationele proces, BS 29 januari 2025 en Programmadecreet van 20 december 2024 bij de begroting 2025 (1), BS 30 december 2024.